Centrifuge motor

Tafelcentrifuges voor wetenschappelijke en medische toepassingen dienen zeer compact te zijn. Geluidsarm, een laag energieverbruik én een hoog prestatieniveau zijn eisen waaraan dit systeem minimaal moet voldoen.

De fabriek Groschopp ontwikkelt sinds jaren klant-specifieke centrifugemotoren met deze specifieke eigenschappen. Kern van het centrifugeproces is het scheiden van suspensies door hoge draaisnelheid.  26.000 toeren per minuut is heel gebruikelijk bij centrifuges. Daarbij mag de temperatuur niet teveel oplopen om beschadiging van gevoelige elementen te voorkomen.
Dit bereikt Groschopp door speciale wikkelingen te ontwerpen die specifiek zijn afgestemd op deze toepassingen.

Verder is het van groot belang dat trillingen en vibraties worden voorkomen.  Door de jarenlange ervaring welke Groschopp heeft opgebouwd in deze branche weten klanten haar te vinden. Zo ook de fabrikant van een zogenaamde “Mikroliter-zentrifuge” die wordt toegepast in de medische industrie.
Hier wordt een borstelloze gelijkstroommotor toegepast die is voorzien van Hallsensoren voor de motorsturing, zie foto onder. Op verzoek van de klant is op de printplaat ook een elektronische detector voor onbalans aangebracht.
De eisen welke aan de aandrijving werden gesteld zijn onder meer: toerental 14.000 rpm, vermogen 140W en maximale lengte motor 120mm. Uiteindelijk bleek dat onder gestelde eisen de optimale spanning 48V was.

Borstelloze gelijkstroommotor van de “Mikroliterzentrifuge” met aan linkerzijde de gemonteerde printplaat voorzien van Hallsensor in het lagerschild.

Wilt u meer lezen over dit Groschopp product? Klik hier voor uitgebreid artikel in Duitse taal