Gelijkspanningsmotoren

In de markt neemt de vraag naar DC motoren toe, dit in tegenstelling tot de verwachting. Een van de verklaringen hiervoor is dat men steeds meer applicaties in het veld wil laten werken op eigen stroomvoorziening. Denk daarbij aan zonnecollectoren of aan kleine windmolens. Met name de laagspanning voor de kleinere vermogens zijn erg in trek. Eén van de toepassingen is bijvoorbeeld het nivelleren van de waterstanden in de agrarische sector, of bewatering van percelen. Geen aggregaat die continue draait en geen kabels van en naar de pomp.

Ook zien we steeds meer elektrisch aangedreven bootjes en andere vaartuigen voor de pleziervaart. Deze worden ook met permanent magneet gelijkspanningsmotoren aangedreven.

We zien tevens een verschuiving richting de borstelloze gelijkspanningsmotoren. Dit is echter voor een aantal applicaties (nog) te kostbaar. Toepassingen waar deze laagspanningsmotoren al wel worden ingezet zijn de AGV’s. Daar moeten de motoren beter controleerbaar zijn dan in het geval van een pomp of een scheepsschroef.