Hybride mobiliteitsconcept voor multifunctionele voertuigen

 

Minder uitstoot schadelijke stoffen door diesel-elektrische aandrijvingen van Groschopp.

 

Groschopp AG is al meer dan 90 jaar bezig met het ontwikkelen en produceren van elektrische aandrijvingen. Het bedrijf uit Viersen heeft al deelgenomen aan verschillende gezamenlijke projecten. Zij wordt gekenmerkt door haar inspanningen om ideeën verder te ontwikkelen en producten continu te optimaliseren. 

Voor het Muffel+ project werkt Groschopp samen met partners aan de ontwikkeling van een compact, schaalbaar elektrisch aandrijfplatform voor multifunctionele diesel aangedreven voertuigen.

Deze worden hoofdzakelijk gebruikt als bijvoorbeeld zelfrijdende machines in de bouw of werkmachines in de wijnbouw of als gemeentelijke voertuigen met vierwielaandrijving. Naast de aandrijving voor voortbeweging moeten ook andere hulpmiddelen worden aangedreven zoals borstels, sneeuwblazers of hakselaars.

Moderne vermogenselektronica en het hoge rendement van elektrische aandrijvingen in combinatie met krachtige batterijtechnologie maken het mogelijk om diesel-elektrische aandrijvingen (of toekomstige brandstofcellen) met een batterij als buffer in multifunctionele voertuigen te gebruiken. De aansturing schakelt de diesel naar behoefte aan of uit zodat verbruik en prestaties van de motor optimaal zijn. Als de batterij voldoende capaciteit heeft dan kan het voertuig ook volledig elektrisch rijden.

Het is de bedoeling dat het aandrijfplatform in de toekomst wordt vervangen door een open generatorinterface. Dit betekent  een uitsluitend elektrische en dus emissievrije werking van deze voertuigen. De aandrijvingen worden/zijn ontwikkeld door Groschopp in samenwerking met het Institute of Technology, Düsseldorf.