Kennistip: koolborstels

Gelijkstroommotoren bevatten onderdelen die regelmatig gecontroleerd dienen te worden. De bekendste ervan is de koolborstel. Een koolborstel bestaat uit een kabelschoen, een geleidende draad en een grafietblokje.

De koolborstel verzorgt het elektrische contact tussen de stator (het statische deel van een elektromotor) en de rotor(het roterende deel van een elektromotor).

Koolborstels slijten gedurende het gebruik en zijn daarmee een veel voorkomende oorzaak van storingen. Om ongewenste stilstand te voorkomen is het aan te bevelen de koolborstels regelmatig te controleren op slijtage. Dit kan visueel, maar ook een spanning- en stroommeting kan inzicht geven in de mate van slijtage van koolborstels en het juist functioneren van de elektromotor.

De controle en vervanging van de koolborstels in een elektromotor is eenvoudig zelf uit te voeren. Groschopp BV heeft standaard voor de meest gangbare motoren koolborstels op voorraad.

Wist u dat de naam koolborstel zijn oorsprong vindt in de vroegere “borstels” van koperdraad, waarvan de huidige koolborstels de moderne variant zijn?