Koppelmeting

“Hoe groot is het benodigd koppel?” Een vraag die regelmatig wordt gesteld als het gaat over een aandrijving. In een aantal gevallen kan dit op relatief eenvoudige wijze worden bepaald.
Een eenvoudig unster, zoals afgebeeld, kan in zulke gevallen uitkomst bieden.

Ter illustratie onderstaande situatie : de snaar loopt over een schijf die op de uitgaande as van de reductor is geplaatst.

Het losbreekkoppel van deze configuratie kan dan als volgt worden bepaald:

  • Het unster wordt aan de snaar bevestigd. Vervolgens wordt de kracht afgelezen die nodig is om de snaar in beweging te zetten (losbreken). Dit wordt in dit geval in kilogrammen weergegeven
  • De losbreekkracht F in Newton [N] bedraagt dan de afgelezen waarde in Kg * 10
  • De kracht F grijpt aan op het hart van de snaar op een afstand D/2 [cm] t.o.v. middelpunt uitgaande as
  • Het losbreekkoppel bedraagt dan F * D/2 [Ncm]

Voorbeeld:

Direct op de uitgaande as van een reductor is een schijf geplaatst waar een snaar overheen loopt. Afgelezen waarde unster bij losbreken: 2 kg; de diameter schijf: 30 cm

Gewenst koppel op uitgaande as reductor: 2 * 10N * 30cm/2 = 300Ncm = 3Nm

Welk koppel moet de motor leveren als de reductor een overbrengingsverhouding van i=10 en een rendement van 70% heeft? Het gevraagde koppel motor bedraagt dan: benodigd koppel 3Nm / i=10 / 70% = 0,43Nm.

De nieuwe Groschopp configurator op de website biedt hiervoor uitstekende hulpmiddelen. Aan de hand van parameters kan heel snel een gewenste aandrijfoplossing worden geselecteerd. In een volgende nieuwsbrief willen we hier dieper op ingaan.