Bruil ebm beton

“Wat is er mooier dan prefab beton?”

Het is even zoeken naar Cees van Veldhuisen in de enorme hallen van Bruil ebm beton in Veenendaal. Uiteindelijk vinden we hem bij een van ‘zijn’ machines. Cees van Veldhuisen is de uitvinder van de plottermachine voor het aftekenen van beton.

Het begon allemaal toen Van Veldhuisen als jonge afgestudeerde HTS’er bij het familiebedrijf Bruil ging werken. Hij kreeg een mooie opdracht mee: bedenk een apparaatje dat automatisch de betonvloeren kan aftekenen. Tot dat moment gebeurde dat nog handmatig met een meetlint en een stalen kraspen. Van Veldhuisen ging aan de slag en had de tijd van zijn leven. Hij mocht onbevangen zijn gang gaan en kreeg alle tijd en mogelijkheden om de opdracht tot een goed einde te brengen. En dat lukte. “Ineens was er dan toch de plotter die volledig automatisch en gekoppeld aan een tekenprogramma het beton aftekent. Precies volgens opdracht,” zo zegt Van Veldhuisen met de nodige trots. “Het was eigenlijk de bedoeling dat ik daarna ander werk zou gaan zoeken, maar nu 25 jaar later ben ik hier nog zeer regelmatig te vinden.” Niet zo verwonderlijk want Cees kreeg plezier in het bedenken en ontwikkelen van machines voor de betonindustrie. Zijn naam bleef niet onopgemerkt in het wereldje en zodoende zocht het Finse bedrijf X-tec contact met de vraag of zij de door hem ontwikkelde plotter mochten gaan verkopen. “Dat was natuurlijk nogal wat. Ik ben toen met alle medewerking en ondersteuning van Bruil ebm beton mijn eigen bedrijf Thiso Industrial Automation begonnen.” De kersverse ondernemer Van Veldhuisen richtte zich volledig op het ontwikkelen van machines voor procesverbeteringen binnen de prefab betonindustrie door toepassing van geautomatiseerde procesbesturingssystemen en X-tec verkocht ze.

Concore BV
Mede door de verkoopinspanningen van X-tec vonden de plottermachines hun weg in vele landen. De zaken liepen uitstekend. Het was dan ook een domper voor Van Veldhuisen dat X-tec werd overgenomen door het eveneens Finse Elematic, een leverancier van geprefabriceerde betontechnologie. “Plotseling was ik mijn vertegenwoordiging kwijt en dat was duidelijk te merken.” De nog steeds jonge ondernemer ging echter niet bij de pakken neerzitten en pakte de zaken groots aan. Van Veldhuisen besloot in 2010 met twee partners Concore BV op te richten. Naast Cees van Veldhuizen zijn Joan en Hans Tourné, eigenaren van Machinefabriek Van de Weert in Helmond en Sven Wallgren, de vorige eigenaar en medeoprichter van X-tec, de eigenaren van Concore BV.

Topkwaliteit
Concore BV biedt een uitgebreid programma van machines met automatisering op hoog niveau, zoals geautomatiseerde extruders, plotters, zaagmachines en haakmachines. Alle producten worden geproduceerd in Machinefabriek van de Weert. “Wij leveren machines van topkwaliteit met de beste componenten die er zijn,” zegt Van Veldhuisen. “Dan kom je ook al snel bij Groschopp terecht. Al onze machines zijn voorzien van de krachtige en betrouwbare servomotoren van Groschopp. Bovendien is Groschopp een zeer gewaardeerde partner. Ze zullen er alles aan doen om het ons naar de zin te maken. Je kunt altijd, zelfs bij nacht en ontij een beroep op ze doen.”

Ambities
Met Concore BV is het succes snel gekomen. “Ik zou eigenlijk meer tijd aan het ontwikkelen van nieuwe machines en mogelijkheden moeten besteden, maar het is hartstikke druk. Het is stampen en nog eens stampen. Europa met vooral België en Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn op dit moment onze grootste afzetgebieden. Voor een Amerikaans bedrijf produceren we onder private label machines die zij onder hun merknaam op de thuismarkt verkopen. Recent hebben we daar nog twee fabrieken ingericht met die machines. Dat betekent voor mij dat ik regelmatig naar de VS heen en weer vlieg om de machines te installeren en de contacten te onderhouden.” De komende tijd wordt het vast niet rustiger voor Van Veldhuisen. “Met Concore leveren we extrusie machines en high performance machines en met Thiso richt ik mij voornamelijk op het automatiseren van het aftekenen en markeren van prefab betonelementen en de daarvoor benodigde machines.” Van Veldhuisen steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. “Zowel met Concore BV als met Thiso wil ik blijven groeien. De betonindustrie draait weer op volle toeren. Er is veel vraag naar allerhande betonproducten. Voor ons de taak om de productie van dit alles nog efficiënter te laten verlopen.”

Mooi product
Van Veldhuisen zou aanvankelijk een jaar bij betonfabriek Bruil ebm beton gaan werken. Het is anders gelopen. “Eigenlijk is Bruil nu een klant van mij, maar zo zie ik het niet. Ik ben hier begonnen en kom hier nog heel vaak. Het is een soort thuis voor me. Ik heb alle kansen gepakt die ze mij hebben geboden. Beton is een mooi product en er is nog veel in te doen. Bovendien, wat is er mooier dan prefab beton,” zo besluit Van Veldhuisen met een grote glimlach.

Meer weten over de activiteiten van Cees van Veldhuisen? Bel dan (0318) 48 19 90 of stuur een e-mail naar thiso@thiso.nl